På Bornholms Højskole fjerner vi præstationspresset

Fra foråret 2025 kan du vælge Musik som et af dine hovedfag på Bornholms Højskole

Lige i midten af Solskinsøen, Bornholm, ligger der en højskole i naturskønne omgivelser. Blot fem minutter på gåben fra Ekkodalen, bisonokser og Danmarks femtestørste skov, kan du nyde højskolelivet og dykke ned i alskens kreative fag. Og snart bliver Musik et af dem.

Man har længe kunnet vælge dette sammenspilsfag som et af sine skiftende sidefag, men fra januar 2025 bliver det muligt at vælge Musik som et af sine to hovedfag.

 


Mikkel Skovgaard, som er musiklærer på Bornholms Højskole, er et inkarneret højskolemenneske. Hans musiksmag spænder fra folkeviser til hvad han selv beskriver som ret progressiv jazz. Glæden for højskole og for musik stråler ud af ham, og han formår at inkorporere musik i stort set alle sine fag. For eksempel finder han ofte på at hive harmonikaen frem, når han underviser i valgfaget ølbrygning.

 


“Musik er i høj grad en samarbejdsøvelse, og her på skolen vil vi skabe et trygt rum, hvor man kan få lov til at udfolde sin musikalitet både alene og sammen med andre,” fortæller Mikkel.

Sam Van Dal er en af skolens internationale elever, og var glad for det rum, som blev skabt, da han havde musik som valgfag tidligere på året.

“Jeg føler, at det er et meget mere stressfrit miljø at spille musik her på højskolen, sammenlignet med andre steder hvor jeg har spillet musik. Det er nok fordi vi er så stort et fællesskab og alle er inkluderende i, hvad end de gør,” siger Sam Van Dal.

“Det har været meget nemmere for mig at udvikle mig, fordi der ikke er et pres om at spille perfekt.”

Og netop det med at fjerne præstationspresset, er noget af det, som Mikkel Skovgaard synes er en af kvaliteterne ved at spille musik på en højskole.

“Her kan man blive fortrolig med sit instrument på en sådan måde, at man tør kaste sig ud i improvisationer, og blive fortrolig med at spille “grimt” ved at få sit instrument til at lave nogle
uskønne lyde.”

 

 

 

Kombinér Musik med et andet hovedfag
Som det ser ud nu, vil det være muligt at kombinere Musik med A-fagene Outdoor, Glas, Krop & Sind, Keramik og Smykke. Men man skal ikke vente for længe, for fagene bliver hurtigt fyldt op.

“Blandingen af at have et kreativt fag, og et fag hvor man får lov til at være udendørs og bruge sin krop, er helt perfekt for mig,” fortæller Sam Van Dal og fortsætter: “Nogle gange kan jeg godt blive fanget i mit eget hovede, og så er det altså bare super rart at komme ud og klatre i nogle klipper, prøve nogle grænser af, og være sammen med en masse dejlige mennesker”.

Er du nysgerrig på livet på Bornholms Højskole, er du altid velkommen til at kontakte os på
[email protected] eller besøge vores hjemmeside bornholmshojskole.dk

ANNONCE