En hyldest til inklusion og forskellighed i musikbranchen. Det er indbegrebet af Hej Søster Fest, hvis du spørger kvinden bag konceptet, Maria Christina Apetri, som de fleste nok kender bag aliaset Fallulah.
Festivalen, der er kendt for at være et festfyrværkeri af farver og nærvær, rykker fra København til Aarhus den 8. oktober i anledning af Music City Aarhus 2022, og nu fuldendes programmet med en Aarhus-kending - nemlig Anne Linnet.
– Når jeg sammensætter programmet til Hej Søster Fest, har jeg mange parametre for øje. Da det at hylde diversitet og repræsentation er hovedpillerne i Hej Søsters DNA ses det også mit valg af de optrædende. Jo mere inkluderende, des bedre. Udfordringen er faktisk at begrænse sig til kun seks navne, da der hvert år er så ufatteligt mange flere artister, jeg ville ønske, kunne komme og spille røven ud af bukserne til vores fest, fortæller Maria Apetri, der dog i år har haft et særligt ønske for årets program.
– I år har det selvfølgelig særligt været et ønske at booke musikere fra Aarhus, og Jylland i det hele taget. Der er faktisk kun én på plakaten, der er fra Sjælland, og det er Rebecca Lou, som er fra Falster.
Hej Søster som modsvar til en skæv kønsbalance i dansk musikliv
Hej Søster er et modsvar til den skæve kønsbalance, der hersker i den danske musikindustri. Undersøgelser og statistikker har de seneste år kastet et blik på en skæv kønsbalance, hvor kvinder og andre kønsminoriteter har givet udtryk for, at det er sværere at slå igennem, end det er for en mand. På baggrund af især Gramex’ opgørelse i 2018 fik Maria Apetri idéen til Hej Søster.
– Idéen til Hej Søster opstod, efter jeg havde forsøgt at italesætte en række problematikker, som jeg selv havde oplevet som artist i musikbranchen i en del år. Men det havde ikke haft den store effekt. Det argument, jeg altid stødte på som undskyldning for ikke at repræsentere det kvindelige talent i radio, TV og i livebranchen var, at vi ikke fandtes, fortæller Fallulah.
Så hun oprettede en playliste på Spotify. En playliste med musik af aktivt udøvende danske kvindelige frontfigurer, soloartister og bands, som kunne være en inspirationsliste for musikfans og den etablerede branche.
– Playlisten blev en håndgribelig oversigt over, hvem der rent faktisk var derude, og den beviste jo virkelig, at Danmark myldrer med fantastisk og forskelligartet musik, som vi ikke bliver præsenteret nok for, fortæller Falllah.
Fra playliste til musikfest
Siden 2018 har Hej Søster-bevægelsen afholdt to musikfester i København med et line-up, der præsenterede kvindelige frontfigurer, soloartister og bands. Og i 2022 rykker festen til Voxhall i Aarhus. Hej Søster Fest har nemlig modtaget et legat på 250.000 af Kirsten og Gunnar Fonden til at skabe en Hej Søster Fest under Music City Aarhus 2022.
– Vi i Hej Søster glæder os ubeskriveligt meget til at skabe det helt særlige Hej Søster-rum på Voxhall i Aarhus og invitere alle med i fællesskabet, hvor vi fejrer, samler og belyser vigtigheden af kvinder og andre kønsminoriteter som forbilleder indenfor musikken. Det bliver som de første to gange en kæmpe fest med masser af energi og rørende øjeblikke. Og så håber vi selvfølgelig meget at der også er en masse mænd derude der køber en billet og er med til at understrege at det ikke kun er kvinder der lytter til kvinder, lige så vel som det ikke kun er mænd der lytter til mænd.” fortæller Fallulah.
Du kan købe billetter til festivalen her.