GAFFA.dk - alt om musik
En flok unge ildsjæle realiserer deres drøm om en ny festival, hvor unge mennesker mellem 18-30 år kan skabe mindeværdige oplevelser sammen.
Kurs Festival er navnet på en ny dansk festival, der har for øje at skabe fællesoplevelser for unge danskere. Endagsarrangementet søsættes den 14. august 2021 på ungdomsøen i København. Om konceptet fortæller festivalleder Trine Mulbjerg Bendtsen:
– Kurs Festival ønsker at sætte retning for Danmarks ungdoms kulturliv, og vores fundament er bygget op omkring ligeværd, inklusion, fællesskab og kreativitet. Vi vil gerne lade Kurs Festival agere smeltedigel for ungdommens diversitet til at samskabe og gentænke måderne, hvorpå mennesker mødes og skaber kultur.
På Kurs 2021 vil man ifølge pressemeddelelsen kunne opleve et program med talks, "der udfolder sig autentisk og i øjenhøjde, kunst, der omfavner det midlertidige og deltagelsesbetonede rum, og musik, der udfordrer en mainstream koncertkultur ved at lade scenen åbne sig op på tværs af køn, genrer og alder inden for ungdomskulturen."
Navnene på det foreløbige program tæller den københavnske upcoming rapper CHIEF, poetryslammere Bjørk Knudsen, Marie Lundberg og Rasmus Rhode, forfatter til en lydvandring om materialitet og sanselighed Hanna Grønneberg og bandet Gäy. Flere navne bliver offentliggjort løbende.
Kurs Festival har fokus på det bæredygtige både socialt og miljømæssigt, hvorfor de også samarbejder med en masse udfrakommende organisationer om at afvikle på bedst mulige måde - herunder FRAK, People Like Us, Kunstmotellet, GLAD Mad, Ungdomsøen, og Rapolitics, som vi tidligere har skrevet om:
LÆS OGSÅ: Nyt samarbejde vil rekruttere non-binære, transpersoner og kvinder til musikproduktion
Hvordan adskiller Kurs Festival sig fra andre festivaler?
– Vi har fra start haft fokus på at skabe et bæredygtigt festivalformat både socialt, økonomisk og miljømæssigt. Det viser sig blandt andet i måden, hvorpå vi samarbejder med så mange socialøkonomiske og mangfoldige organisationer som muligt, for sammen at skabe meningsfyldte relationer som kommer til gode for den største og mest diverse skare af unge, siger Amalie Maigaard Glud fra festivalens kommunikationsafdeling og fortsætter:
– Vi ønsker at skabe en større forståelse og mere fællesskab blandt unge i dag. Derudover tager vi ansvar for forskelligheden i vores dags ungdom og synes derfor, det er vigtigt at præsentere indslag, der ligger udenfor det mainstream – eksempelvis var poetry slam noget af det første på vores program, og næste år kommer vi til at have meget mere poesi på dagsordenen, og tværæstetiske samarbejder. Vi har også helt grundlæggende øje for den kønslige fordeling i vores program og har det som rettesnor at skulle præsentere en ligelig kønsfordeling.
– Derudover giver placeringen på en ø os muligheder for sceneformater, der ikke kan skabes andre steder, og som vi særligt glæder os til at vise næste år. Den miljømæssige bæredygtighed findes særligt i arbejdet med forplejning af vores gæster. Vi har genanvendelige krus på pladsen, kører fællesspisning som programpunkt og laver elementer til pladsen af genbrugsmaterialer.