Nyhed

EM-kamp flyttes til Roskilde Festival

GAFFA.dk – alt om musik

Denne nyhed var en aprilsnar

Ottendedelsfinalen 28. juni holdes foran Orange Scene

Den 25. marts meldte kulturminister Joy Mogensen ud, at de fire fodbold-EM-kampe, der skal afvikles i Danmark, bliver med minimum 11.000 tilskuere i Parken. En ekspertgruppe havde ekstraordinært vurderet smitterisikoen ekstra hurtigt, mens landets festivaler og andre større arrangementer stadig skal vente til midt i april med at få at vide, om og i givet fald hvordan de kan afvikles til sommer.


Nu fortæller Joy Mogensen, at den sidste af de fire kampe i Danmark, ottendedelsfinalen den 28. juni, som en del af et videnskabeligt forsøg skal flyttes til Roskilde Festival, hvor man samtidig vil teste, om man kan gennemføre festivalen med fuld kapacitet. Selve ottendedelsfinalen kommer til at finde sted på området foran Orange Scene, med publikum placeret i siderne og med en særlig VIP-sektion på selve Orange Scene.

– Som mangeårig Roskilde-deltager – jeg er jo fra byen – vidste jeg, at pladsen foran Orange Scene er tom i warm up-dagene indtil den egentlige festivalåbning den 30. juni. Og så tænkte jeg: Der har jo ofte været EM- og VM-fodbold på storskærm på Roskilde. Hvorfor så ikke flytte ottendedelsfinalen den 28. juni til Roskilde, siger Joy Mogensen til GAFFA og fortsætter:

– Videnskabelige undersøgelser viser jo, at der sker meget mindre smittespredning til fodbold end til koncerter – det var også derfor, vi tillod flere sektioner med 500 personer hver til Superligaen sidste år, men ikke til koncerter. Faktisk har et nyt forsøg vist, at det har en decideret smittesænkende effekt, hvis man spiller fodbold i en større forsamling. Det er noget med, at den luft, der bliver sendt i cirkulation, når man sparker til en bold, får coronavirussen til at fordampe. Også fra folks håndflader.


– Meningen er, at alle dem, der har billet til ottendedelsfinalen plus alle dem, der har en Roskilde-billet, får mulighed for at overvære ottendedelsfinalen på Roskilde, og de får også adgang til warm up-scenerne. De fleste festivaldeltagere er jo alligevel ude på campingarealet på det tidspunkt, så der bliver god plads.

Hurtigtarbejdende ekspertgruppe skal evaluere

– Planen er så, at en hurtigarbejdende ekspertgruppe skal evaluere eksperimentet allerede dagen efter, og hvis det viser sig, at teorien holder, så åbner vi for Roskilde Festival den 30. juni med fuld kapacitet, og så skal der spilles fodbold mellem alle koncerterne rundt om på pladsen på mindre baner og på scenerne mellem koncerterne. Vi får nogle lokale klubber til at stille op – de er der jo i forvejen med deres boder – og så skal vi nok få sparket den coronavirus væk, så vi kan få gennemført en klassisk Roskilde uden andre restriktioner end krav om vaccinepas og så lidt håndsprit. Det gælder i øvrigt også for alle de andre festivaler bagefter.


Men det betyder jo, at Roskilde Festival først kan være helt sikre på, om de kan gennemføre dagen før, de skal åbne?

– Ja, men som sagt er det altovervejende sandsynligt, at det kan lade sig gøre. Og ellers har de jo planlagt forsigtigt, sådan som jeg har opfordret dem til. Og hvis de ender med at skulle aflyse, så har vi jo også indført kompensationsordning. Og publikum kan få byttet deres billet til en billet til VM i Qatar næste år, med rejse og hotel betalt. Jeg bliver i øvrigt guide, men bare rolig – jeg skal nok lade være med at blande sport og politik.

LÆS OGSÅ: Mens vi venter på afklaring om festivaler: EM bliver med mindst 11.000 tilskuere


ANNONCE