GAFFA.dk – alt om musik
29 spillesteder og koncertarrangører modtager i alt 3,2 millioner kroner
Det har været hårdt at drive spillested i 2020. Først fik coronapandemien tvangslukket alle landets spillesteder i tre måneder. Siden blev de genåbnet med en mængde restriktioner, og nu er de så tvangslukkede igen.
Nu får 29 af Danmarks spillesteder og koncertarrangører dog en tidlig julegave, idet Tuborgfondet har uddelt i alt 3,2 millioner kroner til dem. Pengene skal bruges til at gøre spillestederne endnu bedre end før coronapandemien.
Fælles for bevillingsmodtagerne gælder, at de har søgt Tuborgfondets pulje Build Live Music Back Better. Her har spillestederne kunnet søge midler til aktiviteter, koncerter og projekter, der skal genstarte spillestederne og gøre dem endnu bedre end før coronaepidemien. I alt 58 spillesteder har søgt, og halvdelen er altså blevet tilgodeset.
”Vi har valgt de ansøgere ud, som bedst formår at udfordre og udvikle live-musikken, og som formår at inddrage unge og tænke bæredygtighed ind i deres aktiviteter,” fortæller sekretariatschef i Tuborgfondet Peter Giacomello i en pressemeddelelse.
En af de præmierede idéer kommer fra Studenterhus Aarhus, hvor de frivillige vil kombinere viden og musik i et nyt koncertformat. I stedet for at have en opvarmningsmusiker til en koncert vil der i stedet være en forsker, som formidler et interessant emne, inden bandet går på for at give koncert.
Et andet Aarhus-spillested, Train (billedet), vil reducere sit CO2-aftryk og sætte en række initiativer i gang, som på længere sigt skal gøre Train mere bæredygtigt.
”Vi står for rigtig meget aktivitet. Vi er storforbrugere af lys og lyd og samler mange mennesker. Derfor er det relevant, at vi ser på, hvilket klimaaftryk vi sætter," fortæller spillestedsleder Carsten V. Nielsen. Ambitionen er at inspirere andre spillesteder til at gå samme vej.
”Vi glæder os meget til at kunne sætte fokus på bæredygtighed, og vi kommer til at dele resultaterne, for vi håber, at flere spillesteder vil gå samme vej,” siger han.
På Stars i Vordingborg har spillestedet fået penge til at rekruttere og udvikle nye, unge frivillige. Med initiativet Young Sounds giver spillestedet unge mulighed for at booke og afvikle koncerter, men coronaen har stort set taget livet af Young Sounds, der nu skal genstartes.
”De unge, der er startet på HTX og gymnasiet i år, aner ikke at Young Sounds eksisterer, for hverken de ældre elever eller vi har haft mulighed for at fortælle dem om muligheden. Derfor kræver det en ekstra indsats at få Young Sounds tilbage igen, fortæller spillestedsleder Simon Sandfeld.
Den mindste bevilling er på 18.000 kroner, som er gået til Stars og ovennævnte Young Sounds, og de to største er på 250.000 kroner, som er gået til henholdsvis Vega og Loppen. Se listen over alle modtagerne her.
Da coronapandemien ramte Danmark i begyndelsen af marts, blev alle landets spillesteder tvangslukket, og da de måtte genåbne i slutningen af maj, måtte de kun holde koncerter for et siddende publikum med afstand – og maksimalt 500 personer. Sådan var det indtil begyndelsen af december, hvor først spillestederne i 38 kommuner skulle lukke helt igen, og kort efter fulgte resten af landets venues.
LÆS OGSÅ: Videnskabelig godkendelse kan bane vejen for store events i Danmark i 2021