Spot Festival sætter fokus på musikken som kommunikation i et nyt samarbejde med Folkeuniversitetet
Spot Festival har valgt at slå festival og forskning sammen. Den 30. april fra klokken 10.15 - 15.30 kan man på Dokk1 opleve resultatet af et samarbejde den århusianske festival har indgået med Folkeuniversitet. Temaet for arrangementet er "Musik er sprog." Her kan man møde forskere, musikere og journalister, som har et formål for øje som er at udforske musikken som et sprog- og kommunikationsmiddel. Her kan man møde musikere som sprogkløveren Per Vers, sangerinden Annika Aakjær, singer-songwriter Bo Evers, rapperen Pede B, Danmarks nye popsanger Kill J samt mange flere.
Nøglesætningen for lørdagens program er, at musikken er menneskets kilde til at forstå sig selv og sin omverden. Leder af Spot Festival Gunnar Madsen karakteriserer arrangementet som en broget eftermiddag med mange gode oplevelser. Ifølge rektor for Folkeuniversitetet, Sten Tiedemann, er forskning og festival to supplerende parter:
"På overfladen ser vi meget forskellige ud, men Spot Festival og Folkeuniversitetet supplerer hinanden på bedste vis. Hvor Folkeuniversitetets opgave er at formidle den nyeste forskning, så formidler Spot Festival den nyeste nordiske musik," forklarer rektor på Folkeuniversitetet.
Det aarhusianske arrangement er gratis for alle.
Se programmet herunder eller find eventet på Facebook lige her
Den danske sang – er en ung dansk sangskriver?
Sange med danskhed og danskere som tema kan bidrage til – og ønsker ofte - at præge den offentlige debat. Musikforsker Mads Krogh vil forholde sig til spørgsmålet om national identitet i musikkunst, hvorefter han i samtale med musikerne Annika Aakjær og Bo Evers vil tale om, hvordan og om musik kan præge vores opfattelse af danskere og danskhed.
Dialekt Jam
Hvordan har de danske dialekter det i dag, og hvordan bliver de anvendt i tekster til musik? Sprogforsker Michael Ejstrup fortæller levende om nutidens danske dialekter, og efterfølgende når dialektsnakken nye højder, når Michael Ejstrup taler med den kendte rapper Per Vers om deres fælles passion for nuancerne i det danske sprog samt anvendelsen af dem i kunsten at skabe musik.
GAFFA Spot Sessions
Kom helt tæt på to fremragende kunstnere med GAFFA Spot Sessions. I samarbejde med musikmagasinet GAFFA byder vi velkommen til to eksklusive arrangementer. Her kan du komme helt tæt på et par af tidens mest interessante kunstnere; Ida Gard og Kill J. GAFFA-journalist Nanna Jenner Jensen er moderator.
IKI
Denne vokalgruppe, som har medlemmer fra hele Norden, har med sin helt særegne, grænseoverskridende og intuitive tilgang til sang og improvisation grebet lyttere over hele Europa. IKI har med sine imponerende vokalcollager bevist, at man helt uden andre virkemidler end kroppen og stemmen kan udfordre genrebegrebet. Det har ført til en hel række af anerkendelser, bl.a. et samarbejde med digteren Jørgen Leth, turnéer i Belgien, Holland, Island og Tyskland, samt prisen for Årets Vokaljazzudgivelse i 2011 ved Danish Music Awards Jazz.
Som noget ekstraordinært bliver denne IKI-koncert en tværæstetisk oplevelse. Visual-duoen Ida&Ida vil i denne forbindelse skabe levende billeder, som vil akkompagnere IKIs improviserede vokalmusik. Det bliver med andre ord en helt enestående oplevelse.
Kidmo Laran
Kidmo Laran består af den islandske sanger og sangskriver Disa, Ida Wenøe (kendt for både hedengangne Boho Dancer og sin solokarriere), Kaspar Kaae (Cody), Michael Møller (moi Caprice, the Mountains), Ozan Deniz Öksüz, samt multiinstrumentalisten Orhan Özgur Turan og percussionisten Yossi Karutchi (begge medlemmer af Hudna). Kidmo Laran inkorporerer træk fra både dansk, islandsk, tyrkisk, kurdisk, marrokansk og palæstinensisk folkemusik i et moderne europæisk indieudtryk, hvor synthesizers, drømmende vokaler og støjende guitarflader blandes med oud, baglama og mellemøstlig percussion.
Kreativ tænkning
Hvad er kreativitet? Kan man udvikle sin kreativitet? Mange snakker om "at tænke ud af boksen", men hvordan gør man det helt konkret? Psykologen Mads Korsgaard og den anmelderroste freestylerapper Pede B søger svar på disse spørgsmål gennem en blanding af foredrag og publikumsinddragende performance.
Lyt i mørket
"Lyt i mørket" er for børn fra 6 år, og her fokuserer vi kun på musikken ved at skrue ned for alle dagens andre indtryk. Sid ned, gå lidt rundt eller læg dig på gulvet, mens du giver dig tid og ro til at opleve spændende lyde og musik. Her udforskes genrerne, og med høresansen som eneste pejlemærke vil vi fokusere på den enkelte sangs kvaliteter som umiddelbart smukke, fascinerende, dragende eller tankevækkende.
Moddi
12 forbudte sange fra 12 forskellige lande. Sangene er blevet oversat og nyfortolket, og på Spot Festival får Moddi på scenen selskab af en cellist. Nogle af forfatterne til disse forbudte sange er fortsat fængslet eller forfulgte. Værket er Moddis hyldest til disse kunstnere og deres mod. Koncerten indledes med et oplæg fra musikforsker Steen Kaargaard Nielsen, som vil fortælle om, hvad musikcensur er og indebærer, også i vores del af verden.
PechaKucha
PechaKucha er japansk for "sniksnak" og går ud på, at et antal kreative deltagere præsenterer deres arbejde, idéer og visioner i 20 elementer, der vises præcis 20 sekunder – i alt en præsentationstid på 6 minutter og 40 sekunder. Pecha Kucha arrangementerne er uformelle, sjove og hyggelige, hvor kreative mennesker mødes og deler deres ideer, tanker, feriebilleder – omtrent alting faktisk. I løbet af denne PechaKucha er fokus selvfølgelig på musik som sprog.
Per Worm
Han er uddannet klassisk guitarist, men Per Worm spiller ikke instrumentale klassiske numre, når han optræder. Her er det særligt den gode fortælling og humoren, der er i centrum i den traditionelle singer-songwriter-stil. Han er ikke blot en begavet musiker og lyriker. Per Worm mestrer historiefortællingen, og formår på en unik måde at invitere lytterne ind i sangenes lyriske univers.
Skrallebang
Musik er også til for de små. Tag med Skrallebang på nye eventyr til årets Spot Festival. Der skal leges, synges, rappes, læses op, dramatiseres og vi skal bevæge os igennem en lang række eventyr. Der skal trampes på troldens bro, vi skal have øjne så store som tekopper og ulvene skal puste til grisenes ører, så de blafrer. Det bliver em aktiv koncert, som blander fortælling, sang, bevægelse, leg og fantasi på en helt ny måde.