Nyhed

Tindersticks lover strygere og sjældenheder i Koncerthuset

Vi har fanget det stemningsfulde orkester forud for 21 års jubilæumskoncerten i København

I år fylder det britiske band Tindersticks 21 år og markerer samtidig 20-året for deres meget roste selvbetitlede debutalbum. Dette fejrer de med albummet "Across Six Leap Years", hvor de har genindspillet ti af deres gamle numre, samt en jubilæumsturné, som søndag den 27. oktober bringer bandet til DR's Koncertsal i København.

Tindersticks har fået mange fans med deres stemningsfulde, melankolske rock med forsanger Stuart A. Staples' karakteristiske dybe stemme i front. I mange år var strygere en fast del af gruppens udtryk, men efter deres sjette album "Waiting for the Moon" fra 2003 gik violinisten og strygerarrangøren Dickon Hinchliffe ud af bandet, hvilket betød en kraftig nedtoning af denne side af Tindersticks. Efter førnævnte album holdt bandet også en længere pause, hvor Stuart Staples udgav to soloalbum, men i 2008 vendte de tilbage med albummet "The Hungry Saw" – dog med kun tre af de oprindelige seks medlemmer tilbage. Denne konstellation har siden udgivet yderligere to album foruden "Across Six Leap Years".

Sideløbende med deres studiealbum har gruppen også skrevet musik til hele seks film af den franske instruktør Claire Denis. Ud over jubilæumsturné og -udgivelse har 2013 også budt på en bog fra Tindersticks-forsanger og sangskiver Stuart A. Staples. Bogen med titlen "Singing Skies" er et samarbejde mellem Staples og hans kone, maleren Suzanne Osborne, hvis værker sammen med Staples' sangtekster udgør bogen.


GAFFA har fanget Tindersticks' keyboardspiller David Boulter (midtfor på billedet) på landevejen for at høre lidt om, hvad vi kan forvente af koncerten på søndag og om Tindersticks' aktuelle album – og om gruppens fremtidsplaner her 21 år inde i karrieren.

I er taget på det, I kalder en 21 års jubilæumsturné, fordi I blev dannet for 21 år siden. Hvorfor ikke bare kalde det en 20 års jubilæumsturné for jeres første album?

– Vi tænkte også først på at kalde det et 20 års jubilæum for vores debutalbum, men så kom vi i tanker om, at vi udgav en single i slutningen af 1992, og bandet blev også dannet i begyndelsen af 1992. At fejre 21 års jubilæum lyder lidt anderledes, og vi vil gerne være lidt anderledes.


Hvad kan vi forvente af koncerten i København?

– Vi spiller de sange, vi stadig kan lide fra de sidste 21 år for at tegne et billede af, hvad Tindersticks handler om. Vi deler aftenen op i to. Først en kortere sektion med nedbarberede sange med færre musikere på scenen. Den anden sektion bliver med en række ekstramusikere, blandt andet en strygersektion og en ekstra sanger. Vi spiller blandt andet nogle sange, som vi ikke fremfører så tit. Vi spiller overvejende de samme sange hver aften, men skifter nok to-tre af dem ud for hver koncert.

Jeres nye album hedder "Across Six Leap Years" – er der en særlig historie bag den titel?


– Det var Stuarts idé, og vi kunne alle lide den. Det var en anden og meget poetisk måde at beskrive den tid, vi har eksisteret i, som på tværs af seks skudår.

Strygerne er tilbage

Som nævnt har Tindersticks genindspillet 10 af deres gamle numre til det nye album. Om dette tiltag fortæller David Boulter:


– Vi syntes, det var en større udfordring at genindspille numrene frem for bare at lave en opsamling. Der er også nogle af sangene, vi synes, vi er modnet med, så vi kan spille dem bedre nu, end da vi indspillede dem i sin tid.

Men de nye versioner ligger ret tæt på originaludgaverne – I har jo ikke omarrangeret sangene radikalt, som for eksempel Bob Dylan ofte gør, når han spiller sine gamle sange live?

– Nej, for vi har altid gjort meget ud af arrangementerne, men nogle sange har vi simpelthen fået lettere ved at spille nu, end da vi indspillede dem. Nogle af numrene har vi også et særligt forhold til, eksempelvis "A Night In", så det var vigtigt for os at genindspille det.


I har blandt andet indspillet to numre fra Stuart Staples' første soloalbum "Lucky Dog Recordings 03-04" – hvorfor det, når det nu er hans solosange?

– Det er sange, som vi stadig nyder, og vi har af og til spillet dem live. Da Stuart lavede sit første soloalbum, var det stadig med Neil (Fraser, guitar) og mig, så det var med halvdelen af Tindersticks. Der var ikke den store forskel fra det, vi normalt laver.

Tindersticks har indspillet "Across Six Leap Years" i de hæderkronede Abbey Road-studier i London, hvor utallige store kunstnere har indspillet, blandt andre The Beatles, Queen og Pink Floyd. Om valget af studiet, som også er kendt fra omslaget til Beatles-albummet fra 1969 af samme navn, beretter David Boulter:


– Vi indspillede strygerne til vores andet album i Abbey Road og havde en god oplevelse dér, og vi ville gerne indspille et særligt sted denne gang. Da vi begyndte i bandet, var der seks studier som Abbey Road i London, men i dag er der kun ét, så det var et oplagt valg.

Der er strygere på flere sange på jeres nye album, modsat jeres to forrige album, som var helt uden strygere. Hvorfor er I gået tilbage til at anvende strygere – I har også strygere med på turnéen, som du sagde?

– Nogle sange er nærmest umulige at spille uden strygere, sange, vi skrev, da Dickon (Hinchliffe, red.) var med i bandet. Men efter seks plader definerede de os for meget, og så besluttede vi os for at holde en pause med dem for at finde et nyt musikalsk arbejdsrum. Det er dog stadig noget, vi nyder som en del af vores musikalske historie, det skal bare ikke tage overhånd.


Find billetter til koncerten i Koncerthuset 27. oktober via GAFFA Live.

Læs et længere interview om blandet andet Tindersticks' tre største højdepunkter, ditto fiaskoer og deres fremtidsplaner i GAFFAs artikelsektion.

Se en trailer fra Tindersticks' indspilninger i Abbey Road-studierne:

ANNONCE