Nyhed

Robin Gibb er død

Bee Gees-sangeren tabte kampen mod kræften, 62 år gammel

Søndag døde Robin Gibb, kendt som sanger i Bee Gees, efter en længerevarende kræftsygdom, oplyser hans hjemmeside. Robin Gibb blev 62 år.

Gibb fortalte tidligere i år om sin kræftsygdom, som blev konstateret halvandet år tidligere i tyktarmen, spredte sig til leveren og medførte en lang række komplikationer og perioder med bedring. 

Robin Gibb kendes bedst for sit samarbejde med brødrene Maurice (Robins tvilling) og Barry i Bee Gees, som albumdebuterede tilbage i 1965, fik deres gennembrud i 1967 som vokalharmonitrio og som efter en periode med succes og derpå faldende popularitet fik et solidt comeback i 1977 med deres musik til filmen "Saturday Night Fever". Gruppen har til dato solgt over 200 millioner plader. Robin Gibb var ofte leadvokalist med sin karakteristiske lyse stemme.


Robin Gibb blev ligesom sine brødre født på den engelske ø Isle of Man og voksede op i først Manchester, derpå i Redcliffe, Queensland, Australien, hvortil familien emigrerede i 1958. De tre brødre fandt i skolen ud af, at de havde særlige evner som sangere. I 1967 flyttede de tilbage til England og indledte et succesfuldt samarbejde med manageren Robert Stigwood.

Bee Gees fik deres første hit i 1966 med singlen "Spicks and Specks" og toppede første gang den engelske hitliste i 1967 med "Massachusetts". I 1971 toppede de for første gang den amerikanske hitliste med singlen "How Can You Mend A Broken Heart", og efter en periode med faldende salgstal fik de et massivt comeback i 1977, først med livealbummet "Here At Last" og herpå med soundtracket til filmen "Saturday Night Fever". Her havde gruppen lagt stilen om i retning af den gryende disko-bølge, og resultatet blev et album, der toppede hitlisterne i store dele af verden og til dato har solgt cirka 40 millioner eksemplarer og er verdens fjerdebedst solgte album. Albummet rummede blandt andet singler som "How Deep Is Your Love?", "Stayin' Alive" og "Night Fever".

Succes som sangskriver


Gruppens næste album, "Spirits Having Flown", blev også et solidt hit, ligesom soundtracket til filmen "Staying Alive" fra 1983 – en opfølger til "Saturday Night Fever" – men op gennem 80'erne mistede Bee Gees noget af deres popularitet, især i USA. Gruppen havde dog succes som sangskrivere og producere for navne som Barbra Streisand, Dionne Warwick og Carola Häggkvist og fik et comeback i 1987 med singlen "You Win Again", der toppede den engelske hitliste.

Op gennem 90'erne havde Bee Gees pæn succes i Europa og Australien og fik et comeback i USA i 1997 med albummet "Still Waters". Deres sidste album var "This Is Where I Came In" fra 2001. To år efter døde Robin Gibbs tvillingebror Maurice af en tarmsygdom, 53 år gammel. I de følgende år gav Robin og Barry enkelte koncerter sammen, dog ikke under Bee Gees-navnet.

Bee Gees modtog gennem karrieren en lang række priser, blandt andet ni Grammyer, og i 2001 blev de tildelt den engelske orden Order of the British Empire.


Robin Gibb udgav sideløbende med karrieren i Bee Gees en række soloplader. Hans største solohits var "Saved By The Bell" fra 1969 og en genindspilning af Bee Gees-nummeret "Islands In The Stream" – oprindeligt indsunget af Kenny Rogers og Dolly Parton – i 2009, indsunget med Tom Jones og skuespillerne Ruth Jones og Rob Brydon til støtte for hjælpeorganisationen Comic Relief.

I april 2012 blev Robin Gibbs sidste komposition, hans klassiske værk "The Titanic Requiem", opført i forbindelse med 100-året for Titantics forlis. Grundet sygdom kunne Gibb ikke deltage ved premieren.

Robin Gibb efterlader sig sin kone Dwina og tre børn.


Barry Gibb er nu den eneste overlevende af de tre Bee Gees-brødre. De tre brødre havde også en lillebror, Andy Gibb, som i 70'erne havde stor succes som solokunstner, men døde i 1988 efter et længerevarende stofmisbrug.

Robin Gibb døde i øvrigt kun tre dage efter et andet ikon fra 70'ernes diskobølge, Donna Summer, der døde torsdag, også af kræft, 63 år gammel.

Se Bee Gees anno 1977 med "Stayin' Alive" her.


 

ANNONCE