Nyhed

Spillestedsleder fratræder sin stilling

Fratrædelsen sker som konsekvens af store økonomiske problemer

Det aarhusianske spillested Radar har netop meddelt i en pressemeddelelse, at bestyrelsen indgår en fratrædelsesaftale med leder Ole G. Jørgensen, som tiltrådte stillingen i 2022. Der sker som direkte konsekvenser af store økonomiske problemer, da Radar for nylig mistede deres status som regionalt spillested, som de seneste fire år har givet dem et tilskud på 1.500.000 kroner årligt. En økonomisk støtte, som nu forsvinder, og som nu får store konsekvenser for spillestedets personalesammensætning. 

Bestyrelsen udtaler således om fratrædelsesaftalen:

”Vi er kede af at måtte tage dette skridt, men som konsekvens af den væsentligt ændrede bevillingssituation for spillestedet Radar i 2025, er det nødvendigt at skære helt ind til benet, og kun opretholde udgifter, der er essentielle for produktionen af koncerter.”

I en pressemeddelelse skriver bestyrelsen, at beslutningen er truffet for at udvise rettidig omhu, og at Ole G. Jørgensen fratræder sin lederstilling den 31. december 2024 og er fritstillet fra den 1. oktober 2024. Bestyrelsen understreger samtidig, at Radar kører videre i en ny konstellation og fortsat vil præsentere koncerter i fremtiden. 

”Radars bestyrelse har været glade for den udvikling, Radar har været i under Ole G.
Jørgensens ledelse siden medio 2022, og vi takker Ole for hans indsats. Nu skal vi finde en ny vej, hvor vi på bedst mulig vis bevarer og udvikler Radar som afgørende aktiv for
musiklivet i Aarhus og Danmark, i en betydeligt ændret bevillingsmæssig situation.”

Den snart tidligere spillestedsleder for Radar Ole G. Jørgensen siger således om fratrædelsesaftalen:

”Det er desværre et nødvendigt skridt at tage, for at styrke muligheden for Radars
overlevelse i en utrolig stram økonomisk fremtid. Der skal ikke herske tvivl om, at jeg er meget ærgerlig over situationen, men det er det rigtige at gøre lige nu.”

Radar oplyser i en mail til GAFFA, at den fremtidige konstellation fortsat er ukendt, men at stedets nuværende programansvarlige Martin Aagaard Jensen tiltræder som konstitueret spillestedsleder fra mandag den 23. september 2024.  

Et hul i budgettet
Radar fik for nylig tilsagn om, at de modtager 500.000 kroner i såkaldt honorarstøtte (også kaldet honorarklip) fra Aarhus Kommune, som er øremærket til musikerne, der spiller på stedet. Pengene kan derfor ikke bruges på andre budgettunge poster, der følger med, når man driver et professionelt spillested. Radar skrev selv den 4. september på deres hjemmeside, at der derfor stadig er et stort hul i budgettet trods honorarstøtten fra kommunen:

"Som budgettet for 2025 ser ud nu, mangler der minimum 800.000 kroner. Et beløb der er helt umuligt at nå ved øget indtjening og besparelser". 

Radar vurderede den 4. september, hvor beslutningen om fratrædelsesaftalen endnu ikke var truffet, at de kan øge indtjeningen med omkring 2-300.000 kroner i 2025 med et musikprogram, der bygger på stedets værdier, og "som også har fokus på at trække flere gæster til". Herefter mangler Radar dog stadig 600.000 kroner i budgettet, hvor alene huslejen koster samme beløb. Her var "diverse muligheder for omstrukturering" et af Radars forskellige bud på, hvordan besparelser kunne se ud. Radar har en publikumskapacitet på 280 gæster.

Et lille håb
I regeringens for nylig fremlagte finanslovudspil afsætter man 600 millioner til kulturen, hvor den populære netværks- og genrespillestedsordningen forlænges. En treårig ordning, som har fået positive tilbagemeldinger fra spillesteder, som har været en del af den, og som Statens Kunstfond selv anbefalede regeringen at forlænge. Radar har ikke været en del af ordningen, da de ved ansøgningstidspunktet var udpeget som regionalt spillested.

Da regeringens finanslovudspil blev offentliggjort talte GAFFA med Radars leder Ole G. Jørgensen, som dengang fortalte, at de bestemt kommer til at sende en ansøgning afsted til ordningen, da den kan være med til at sikre Radars fremtid: 

- Jeg er meget begejstret. Det er en fantastisk ordning, som giver flere spillesteder i landet mulighed for at arbejde mere netværks- og genreorienteret, hvor man også arbejder med det lokale musikmiljø.

Finansloven skal dog først vedtages inden årets udgang, og det er derfor usikkert, hvornår netværks- og genrespillestedsordningen træder i kraft, og om den kommer til at følge samme rammeaftale, som den seneste og første udgave af ordningen, der har eksisteret fra 2022 til 2024.

Kulturministeriet skriver, at visionen for den foregående ordning handlede om, at spillestederne, i samarbejde med lokale og regionale aktører, skulle løfte det kunstneriske niveau og "sikre et alsidigt musik- og koncertliv, der også omfatter de smalle genrer. Spillestedet bidrager derudover til at udvikle musiklivet, f.eks. gennem udvikling af nyt publikum og nye talenter i vækstlaget". Derudover er der ingen garanti for, at alle interesserede spillesteder bliver en del af ordningen, da udvælgelsen sker gennem en ansøgningsproces.

LÆS OGSÅ: Coldplay donerer indtægter til organisation, der arbejder for små spillesteder i Storbritannien


ANNONCE