På ep-udgivelsen kan man høre lyden af interneringslejrens barakker
En af Danmarks største pionerer indenfor elektronisk musik Else Marie Pade levede et bemærkelsesværdigt liv frem til sin død i 2016. Ud over sit musikalske virke er det også kendt, at hun som teenager deltog i modstandskampen mod nazisterne, hvor hun delte illegale blade ud og lagde planer om at sabotere nazisternes kommunikationskanaler i Aarhus ved at bombesprænge telefonkablerne.
Modstandskampen blev midlertidigt stoppet i 1944, da Else Marie Pade blev hentet af Gestapo, som først indsatte hende i Aarhus Arrest for senere at sende hende til interneringslejren Frøslevlejren i Sønderjylland, hvor tusindvis af danskere sad indespærret, og hvor flere blev sendt videre til de frygtelige kz-lejre. Under sin tilfangetagen komponerede Else Marie Pade musik, som i dag genudgives af duoen Dybfølt og sanger Kira Martini.
Dybfølt består af cellist Kirstine Elise Pedersen og kontrabassist Mathæus Bech, som sammen med Kira Martini fortolker Else Marie Pades Sange fra en væg, der blev skrevet i tiden, hvor den unge frihedskæmper var indespærret i Aarhus Arrest og Frøslevlejren. GAFFAs skribent beskrev i Else Marie Pades nekrolog, hvordan hun begyndte at komponere musik til værket på væggen i Aarhus Arrest: "En nat i arresten ligger Pade vågen og betragter stjernerne gennem fængselsvinduet og fyldes med musikalske idéer, som en anden vision. Morgenen efter ridser hun noder ind i cellevæggen, for hun har ikke papir, og med tiden forbarmer vagterne sig over hende og giver hende nodepapir - bl.a. pga. hendes store viden om og fascination af Richard Wagner".
Genudgivelsen af Sange fra en væg tager udgangspunkt i Else Marie Pades oprindelige kompositioner og genfortolkes med inspiration fra musikernes egne baggrunde med træk fra den klassiske musik, jazzen og folkemusikken. De tre musikere fortæller i en pressemeddelelse, at man også kan høre selve lyden af Frøslevlejren på ep-udgivelsen.
"På en frostklar og snehvid januardag kørte vi ned til Frøslevlejren med tre højttalere, to mikrofoner og en spolebåndoptager. Idéen var at afspille vores optagelser ud i rummet i dobbelt hastighed, for så at optage dem gennem spolebåndoptageren og sætte det ned i halv hastighed, således at musikken nu er tilbage i originalhastighed, men rumklangen fra barakkerne er fordoblet i tid".
Genudgivelsen af Sange fra en væg kan høres nedenfor.
LÆS OGSÅ: Nekrolog: Else Marie Pade 1924-2016 – elektronmusikkens Pippi Langstrømpe