"Jeg håber og tror, at jeg som en brun kvinde, der ovenikøbet er adopteret, queer og kæmper med psykiske udfordringer, kan spille en vigtig rolle i at gøre Malmø til en inkluderende fest"
Efter lørdagens danske Melodi Grand Prix blev der sået tvivl om, om årets vinder, Saba, ville deltage ved årets Eurovision i Malmø i maj måned.
Kort efter sin sejr kunne flere medier berette om, at Saba endnu ikke havde taget stilling til sin deltagelse i årets Eurovision, set i lyset af Israel/Palæstina-konflikten, der også i forbindelse med årets Eurovision har fyldt meget i spalterne.
Flere tusinde artister - i både indland og udland - har nemlig krævet at Israel skulle udelukkes fra årets Eurovision, på grund af landets krig i Gazastriben efter Hamas' angreb på Israel i oktober.
I Danmark har mere end 500 aktører fra den danske musikbranche skrevet deres navn på en underskriftindsamling, der vil udelukke Israel i at deltage til dette års Eurovision. Lørdag aften mødte flere demonstranter fra bevægelsen Musikbranchen mod Våbenhvile op foran DR Koncerthuset, da Dansk Melodi Grand Prix blev afholdt. Her var budskabet igen tydeligt; at de ville have Dansk Melodi Grand Prix til at tage stilling til Israels deltagelse.
Der var nemlig stille fra de danske deltagere i konkurrencen, og i tiden op til konkurrencen var det kun kvartetten Ublu, som udtalte til DR, at man støttede bevægelsen for Israels udelukkelse fra Eurovision, ligesom gruppen også havde skrevet under på underskriftsindsamlingen.
Efter sin sejr lød det i en artikel fra Ritzau, at Saba ikke havde gjort sig "særligt mange overvejelser", om sin deltagelse i Eurovision, fordi det lå hende "fjernt at komme så langt".
"Det er også nogle af de ting, jeg skal hjem og virkelig overveje, hvordan vi håndterer den situation. Det fylder jo enormt meget. Så det har jeg ikke mere at sige til nu," lød det fra Saba til Ritzau.
Danmark deltager ved årets Eurovision
Nu har Saba og DR så taget stilling: Saba deltager i årets Eurovision i Malmø den 9. maj.
I en artikel i DR uddyber Saba hendes beslutning om at deltage:
"Glæden blegner i skyggen af situationen i Mellemøsten og de frygtelige ting, som sker i Gaza. Jeg deler fortvivlelsen og sorgen, og jeg prøver så godt som muligt at navigere i den ulykkelige situation. Jeg har også et håb om, at EBU lytter og tager alle indtryk ind. Jeg har besluttet mig for at tage til Malmø, fordi jeg mener, at min repræsentation er vigtig, og fordi jeg tror på, at jeg, med den jeg er og hvad jeg står for, kan ændre noget for mange mennesker", siger hun og tilføjer:
"Det har ikke været nogen nem beslutning for mig. Men jeg håber og tror, at jeg som en brun kvinde, der ovenikøbet er adopteret, queer og kæmper med psykiske udfordringer, kan spille en vigtig rolle i at gøre Malmø til en inkluderende fest, hvor jeg kan repræsentere en masse mennesker og Danmark på min helt egen måde. Jeg kan repræsentere meget, men situationen i Mellemøsten er mere, end jeg kan bære på mine skuldre. Jeg ønsker kærlighed og fred til alle mennesker. Verden er svær og voldsom. Jeg ser jer, og jeg håber, I ser mig".
Fra DR selv lyder overvejelserne, at de følger situationen tæt, men har valgt at stille op i Eurovision som et "bidrag til det fællesskab og den internationale kulturbegivenhed, som Eurovision er".
"Det er DR's beslutning alene, og det har DR løbende haft tæt kontakt med artisterne omkring", understreger DR.