Kulturministeriet inviterede 80 organisationer og foreninger til et stormøde om ny forsøgsordning, som skal give gratis kulturoplevelser til udvalgte unge. GAFFA har snakket med en af de inviterede
Danske unge, som hverken er under uddannelse eller i arbejde, skal have mulighed for at opleve kulturen - også selvom det kan være svært. Det mener regeringen, som har afsat 140 millioner kroner til et såkaldt kulturpas, der skal give sårbare unge gratis adgang til kulturoplevelser.
I onsdags var 80 organisationer og foreninger fra hele landet samlet til et stormøde i Slots- og Kulturstyrelsen med kulturminister Jakob-Engel Schmidt som vært. Sammen skulle de inviterede organisationer og foreninger bidrage med deres viden og erfaring til, hvordan en forsøgsordning bedst kan strikkes sammen for at matche de unges behov. En af dem, som var med til stormødet, er Karin Ji Tøttenborg, som er leder i Ungdomsspor og vejleder i organisationen Opgang2 i Aarhus. Opgang2 arrangerer kulturoplevelser til sårbare unge, som af forskellige årsager ikke kan deltage i normale kulturtilbud.
Ifølge Karin Ji Tøttenborg var stormødet ikke en præsentation af nogle beslutninger, som Kulturministeriet allerede havde vedtaget, men derimod starten på et samarbejde mellem de mange inviterede foreninger og organisationer samt beslutningstagerne i ministeriet:
- Jeg synes, at det var et virkelig godt møde. Det var velorganiseret, effektivt og konstruktivt. Men det var et opstartsmøde, så der blev ikke taget nogle konkrete beslutninger. Vi blev opfordret til at fortsætte samarbejdet, så vi kan finde ud af, hvordan vi kan få de unge til at bruge kulturpasset. Det er en proces, hvor vi bliver sat sammen organisationer på kryds og tværs. For det kræver, at vi arbejder sammen, fortæller Karin Ji Tøttenborg til GAFFA.
Opgang2 har i mange år arbejdet med den samme målgruppe af unge, som kulturpasset er tiltænkt til. Derfor er Karin Ji Tøttenborg også positivt stemt over for forsøget, og var desuden blevet spurgt, om hun ville holde et inspirationsoplæg til stormødet i Glassalen:
- Jeg synes, det er et super godt projekt - og det synes de unge også. Vi har jo mange erfaringer med den her målgruppe, og det er den viden og de erfaringer, vi har gjort os, som vi gerne vil dele med Kulturministeriet, for jeg håber virkelig, at det kan lykkedes, på denne måde via kunsten og kulturoplevelser at bringe de unge ind i nogle kulturelle fællesskabe, fortæller Karin Ji Tøttenborg og tilføjer, at de unge også var blevet inviteret med til stormødet for at dele deres tanker og behov. Det var dog ikke muligt for de unge, og i stedet fandt man en anden løsning, så deres stemme også blev hørt:
- De (Kulturministeriet, red.) ville også gerne inddrage de unge. Vi holdt et oplæg, hvor jeg var talerøret for de unge. Vi blev spurgt, om de unge kunne deltage i stormødet. Men det kan den her målgruppe ikke, så vi optog i stedet en video med de unge, hvor de kunne få lov til at fortælle, hvad de har brug for. De kom alle med det samme svar: De har brug for at følges med nogen. At der er nogle, som tager dem i hånden. Kulturinstitutioner som os har jo allerede skabt et fællesskab, hvor vi kan tage de unge med i grupper. Og det er der brug for. Hvis de bare får et beløb ind på deres konto, tror vi langt fra, at det er alle, der vil få det brugt, siger Karin Ji Tøttenborg
Ifølge Karin Ji Tøttenborgs erfaringer hos Opgang2, er det vigtigt at huske, at selvom idéen med et kulturpas er god, så må man ikke glemme, at de unge har brug for nogle helt særlige rammer og forberedelse før, de kan deltage til eksempelvis en koncert. Den form for koordinering kræver nogle ressourcer og arbejdstimer fra kulturinstitutionerne, som man ikke må overse i regnestykket, hvis man gerne vil lykkedes med projektet:
- Der blev snakket om, at pengene skal følge borgeren, men der er vist ikke noget vedtaget endnu. Min oplevelse var, at alle talte om samarbejde - også med kommunerne. For det kræver, at vi finder ud af, hvad vi kan gøre for at få de unge ud til eksempelvis koncerter på spillesteder. Det kræver en medarbejder, som har tid til at koordinere kontakten mellem os og et spillested, og sikrer, at det eksempelvis er den rigtige form for koncert, de unge skal til, og som kan koordinere kulturoplevelsen mellem os og det sted, vi skal besøge. Det kræver ressourcer, for de unge skal kende rammerne, så de er trygge. Men jeg mener ikke, at pengene skal gå fra borgeren til os. Men vi kommer til at skulle bruge nogle ressourcer for at få det til at lykkedes, siger Karin Ji Tøttenborg til GAFFA.
Løsningsorienteret samarbejde
Da stormødet havde form som et opstartsmøde, hvor de inviterede kunne dele deres erfaringer og tanker om forsøgsordningen, er der endnu ikke taget nogle konkrete beslutninger fra Kulturministeriets side. Det er samtidig uvist, hvornår forsøgsordningen med et kulturpas træder i kraft, men ifølge Kulturmonitors oplysninger skal den "politiske dialog munde ud i en løsning i efteråret", og det første kulturpas forventes at blive udsendt i januar 2025.
For Karin Ji Tøttenborg er det vigtigt at understrege, at institutioner som Opgang2 ikke har kontakt til alle unge i målgruppen, og man derfor bliver nødt til at udtænkte nogle nye måder til at komme i kontakt med de unge, som lige nu ikke er en del af et fællesskab eller systemet.
- Gruppen af unge, som passet er tiltænkt (43.000), er så stor og bred, at man bliver nødt til at have forskellige tilgangsmåder, så vi også kan komme i kontakt med de unge, som er uden for systemet. Vi skal gøre os umage for at finde ud af, hvordan vi kommer i kontakt med dem, så der er nogle til at tage dem i hånden, siger Karin Ji Tøttenborg, som også fortæller, at hendes oplevelse af stemningen til stormødet var, at de inviterede organisationer og foreninger rigtig gerne vil have projektet til at lykkedes, og at det glædede hende at opleve, at Kulturministeriet var åbne for at høre fra de professionelles erfaringer fra arbejdet med målgruppen:
- Jeg er ret imponeret over, hvor engagerede de er (Kulturministeriet, red.), og at de gerne vil høre vores erfaringer før, de vedtager nogle beslutninger. Jeg tror på det. Jeg kan jo se, at det virker fra vores arbejde. Det samler de unge, og kulturen kan noget, som ikke ret meget andet kan. (...). Man kunne mærke, at folk rigtig gerne vil det her. De var så positive, og jeg gik derfra med en følelse af, at alle vil gerne have, at det lykkedes. Organisationerne var meget enige om, hvad udfordringer er, og hvad vi skal være opmærksomme på. Det giver noget håb, og en følelse af, at det godt kan lykkedes. Vi ser potentialet, og vi er enige om, og der kom mange kvalificerede bud på, hvordan det skal gribes an, så vi kan gøre en forskel for den her målgruppe. Det løftede rummet, og jeg havde en følelse af, at vi står sammen i det her, afslutter leder i Ungdomsspor og vejleder i Opgang2 Karin Ji Tøttenborg.
LÆS OGSÅ: Camille Jones: Det bliver meget, meget personligt