Regeringen vil uddele et kulturpas, som skal være med til at øge trivslen blandt sårbare unge, men ekspert tvivler på, om formatet passer til målgruppens behov
I det for nyligt fremlagte finanslovsudspil fremhævede kulturminister Jakob Engel-Schmidt et nyt forsøg med et såkaldt kulturpas. Passet skal tildeles unge, der hverken er under uddannelse eller i arbejde, og skal være med til at øge trivslen for netop denne gruppe gennem gratis adgang til kulturelle oplevelser:
- Kunst og kultur kan, når det er bedst, både øge trivslen og selvtilliden blandt unge, uanset om det er gennem deltagelse i idrætsforeninger eller en tur i teatret. Kunst og kultur skal ikke være forbeholdt de mest ressourcestærke grupper i samfundet, skriver kulturministeren i en pressemeddelelse.
Der er afsat 140 millioner kroner til forsøgsordningen i finanslovsudspillet, og kulturministeren vil indhente erfaring fra andre europæiske lande, som har brugt lignende ordning. Men ifølge en artikel fra Ritzau, som er bragt i Kulturmonitor, hersker der nu tvivl om, hvorvidt et kulturpas overhovedet er den rigtige løsning.
Lektor ved Center for Ungdomsforskning under Aalborg Universitet Anne Mette W. Nielsen fremhæver netop trivsel som et kritikpunkt, og tvivler på, at målgruppen vil få nok gavn af kulturpasset:
- Jeg er nervøs for, at det her ender med, at man som enkeltperson bare får et pas stukket i hånden. Og hvis man i forvejen er en, der er uden for fællesskab og ligger hjemme under dynen med angst, kommer kulturpasset næppe til at få dig til at springe ud og gå på museum, siger hun til Ritzau.
Det er i skrivende stund endnu uvist om, hvornår kulturpasset bliver uddelt og i hvilket format. Moderaternes kulturordfører Mike Fonseca siger dog i et interview til P1 Morgen, at han forventer at forsøget går i gang i 2025.
LÆS OGSÅ: FINANSLOV: Dansk Musiker Forbund er positive over for finanslovsudspil